Alapszabály

Go down

Alapszabály

Témanyitás by Cerebro on Hétf. Júl. 04, 2011 6:15 pm

ALAPSZABÁLY


0. Játékélmény!

A fórum alapú szerepjátékot (FRPG) azért találták ki, hogy az istenadta kreativitással megáldott egyének az internet nyújtotta lehetőségek között élvezhessék egy kitalált világ minden adottságát. Ennélfogva az az első számú iránymutatás, ha mindenki úgy játszik, hogy azt ő is és mások is élvezzék.

1. KARAKTER: a játék elkezdéséhez és folytatásához nincs szükséged másra, csak egy elfogadott előtörténettel bíró karakterre.

Az előtörténettel (főleg a képességekkel) kapcsolatos szabályokat, útmutatásokat a megfelelő helyen megtalálod (TEREMTÉS), és minden esetben kötelező követni az ott leírtakat. Bár nem mindig zökkenőmentes egy-egy képesség elfogadása, az esetek többségében megszületik a kompromisszum. Amennyiben az újon játékos hajlik a megegyezésre, úgy a staff is partner az egyezkedésben, a szabályok nyújtotta keretek között.

2. NETIKETT: a fórumon viselkedj és írj úgy, ahogy te is elvárod másoktól, hogy veled viselkedjenek. Ez vonatkozik egyrészt a játék kapcsán születő hozzászólásokra, másrészt minden más topikban tett szóbeli látogatásra.

Bár a fórumnak megvan a megfelelő helye arra, hogy a játékon kívüli dolgokról beszélgetni lehessen, mégis mindenkitől elvárt, hogy a netikettet minden helyszínen betartsa. Fontos kiemelni azt is, hogy a fórum nem a személyeskedés, a sértődésekért való revans helyszíne, az ilyesmit tessék más csatornákon keresztül elintézni, és esetlegesen nem mások játékélményét lerontani vele.

3. ADMIN: A játéknak van vezetősége, ők azért vannak, hogy segítsenek. Ha problémád van, ne hősködj, írj, kérdezz, járj utána!

Az egyik leggyakoribb ok, amiért meg lehet keresni az admint, az az előtörténetben szerepeltetni kívánt képesség, vagy a játékkal, helyszínekkel kapcsolatos kérdések. Ha emlékeim nem csalnak, nem volt még olyan eset, hogy ne jutottunk volna dűlőre, ezért mindenki éljen adminadta jogával és kérdezzen, ha szükséges!

~°~A fenti három alapszabályt betartva (szándékosan nem számolva a 0., mivel az csak iránymutatás) bárki, aki regisztrál az oldalon, élvezhető játékélményben részesülhet. Azoknak, akik kezdők vagy kötekedők, álljon itt néhány kiegészítő szabály:

Like a Star @ heaven A káromkodás nem szép dolog, főleg nem chat ablakban, vagy off topikban. Ezért a veleszületett bunkóságot ravasz módon üldözni és büntetni fogjuk. A játékélmény miatt előfordulhat, hogy "szükség" van egy jól célzott, vitriolos beszólásra. Amennyiben ezt az egyszerű érzéket nem sikerült elsajátítani, vagy elharapózik az emberekben a szabadszájúság, úgy életbe lép a fórum automatikus cenzúrája.

Like a Star @ heaven A szerepjátékos jeleket lehet, de nem kötelező használni. Amennyiben valaki jártas az önkifejezés magasrendű művészetében, az megoldja a magyar nyelv fortélyaival, aki pedig nem, az használja eme jeleket:
*...* - cselekmény, történés a játékban, minden, ami nem szóval-gondolattal kifejezett
~...~ - a karakter ki nem mondott gondolatai
-...- - a karakter kimondott gondolatai
//...// - a játékhoz nem tartozó, a gazdi (gyk.: user - a számítógép mögött üldögélő illető, ki koptatja a tasztatúrát (billentyűzetet)) gondolatai - éles játékban, játéktéren erősen kerülendő!
FONTOS: bárhogyan is fejezze ki magát a karakter (E/1, E/3), minden esetben figyeljen oda a user, hogy a hozzászólás érthető és világos legyen! Lehet használni kiemeléseket, de a legegyszerűbb, ha küldés előtt egyszer átfutja a hsz-t, hogy minden rendben van-e vele.

Like a Star @ heaven Nem szabály, csak információ, hogy a hsz-eket lehet színezni: ez azt jelenti, hogy a karakter a játék elején választ egy színt magának, és ahhoz következetesen ragaszkodik a játék folyamán. (HTML COLOR NAMES - de google mindenkinek jó barátja; névvel is és kóddal is lehet színezni, értelemszerűen)

Like a Star @ heaven A mondatok végére pontot, kérdőjelet vagy felkiáltójelet teszünk. Mutatom: . ? ! Erősen rontja a játékélményt a zabolázatlan ismétlés, mutatom: .... ???????? !!!!!!!! Nem kell irodalomprofesszornak lennie senkinek, nem kell ódákat és strófákat írnia senkinek, de az igényesen megírt hozzászólásnál (reag, hsz, poszt) nincs szebb egy frpg oldalon.

Like a Star @ heaven A hozzászólások (reag, hsz, poszt) hossza nincs maximalizálva (mert nem fogom számolgatni a szavak számát, nem vagyok gép), ezért elvárandó, hogy ezt a szabályt mindenki kihasználja. Na nem úgy, hogy egy soros mondatokban elintézi az elintéznivalót. Szabályozatlan hosszúságú reagokra gondolok, melynek van eleje, közepe és vége, legfőképp pedig mondandója.
FONTOS: a hsz-ek hosszát nem miattam kell elfogadhatóvá tenni, hanem a játékostársak és a korrektség miatt is. Minekután minden hsz után jár egy kreditpont (kivéve teremtés és off-topik), nem épp fair dolog, ha valaki kétsorosokból szerzi meg a 100 kreditet, vagy 15-20 soros reagokból. Erre mindenki fokozottan ügyeljen, és ha nem tud hirtelen "nagyot alkotni", akkor talán pihenjen pár percet és fogjon neki újra. A reagálás, a játék nem időre megy!

Like a Star @ heaven Karakterhalál - megfelelő címszó alatt szabályozott, de elárulom, hogy ez nem egy vágóhíd. Ölni engedéllyel lehet, mégpedig tulajdonosi engedéllyel.

Like a Star @ heaven Szmájlit használni játékban, véleményem szerint (amely pedig összvéleménnyé manifesztálódik) nem odaillő dolog. Ha már írunk, akkor leírjuk, hogy *Elereszt egy bájos vigyort.*, ahelyett, hogy : D Csapodár megoldás lenne így rövidíteni.

Like a Star @ heaven Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az oldalon születő irományok - keletkezésüknél fogva - szellemi tulajdont képeznek, mégpedig az alkotó szellemi tulajdonát. Lopni bűn. Még gondolatot is. Ezt mindenki tartsa szem előtt.

Az, ha valaki tanul a másiktól, átveszi szokását (ami nem egyenlő a másolással), még nem bűn, nem lopás. Tanulni erény. Odafigyelni is.

Végezetül pedig: a szabályok ismeretének hiánya nem mentesít a megszegésükből adódó büntetések alól. Én elhiszem, hogy unalmas végigolvasni, viszont a legtöbb szabály mindenki előtt ismert más oldalakról, így ragaszkodom ahhoz, hogy mindenki adja meg a másiknak a tiszteletet azzal, hogy következetesen játszik és betartja a fent leírtakat. Köszönöm!


A hozzászólást Cerebro összesen 3 alkalommal szerkesztette, legutóbb Csüt. Okt. 06, 2011 4:32 pm-kor.
avatar
Cerebro
Admin

Hozzászólások száma : 539
Hírnév : 7
Tartózkodási hely : Xavier Birtok

http://postoutsiders.hungarianforum.com

Vissza az elejére Go down

Info

Témanyitás by Cerebro on Pént. Aug. 19, 2011 10:05 am

A játékhoz kapcsolódó fontos megjegyzések:

Like a Star @ heaven A játék az X-men filmekre épül - főszabály szerűen -, így kerülendő a képregényekre való gyakori és szüntelen utalás (ami megtörtént a képregényekben, de akár a filmekben is, nem szükségszerűen történt meg az oldalon is). Nem azért, mert én személy szerint elutasítom, vagy értéktelennek tartom, hanem mert a filmeket - vélhetően - többen látták és ismerik, és egyszerűbben azonosulnak vele, mint a képregényekkel. Természetesen nem tilos utánaolvasni az eseményeknek, viszont nem lehet minden képregénybéli történést készpénznek venni a játék során.

Like a Star @ heaven A játékban nincs időszámítás! Nincs módomban állandóan frissülő idővonalat összerakni, és úgy gondolom, hogy szemernyit sem javítaná a játékélményt. Ezért a játékbéli időszámítás alapja a "nem túl távoli jövő", és ezt értse mindenki jól: azaz, nem egy futurisztikus utópiában élünk, hanem a XXI. századi Földön, úgy, ahogy a filmekben láthattuk. Hogy pontosítsak azért, a III. film után járunk, hellyel-közzel.

Like a Star @ heaven Ismert karaktereket (film, képregény, Marvell adatbázis) le lehet foglalni, be lehet hozni a játékba, viszont elsősorban a játékosok egyéni fantáziájára vagyunk kíváncsiak. Persze az élmény szempontjából fontos, hogy pl. Logan* is feltűnjön majd, és remélem, hogy ez meg is fog valósulni.

*Közben meg is valósult.

Like a Star @ heaven Ami nem fog megvalósulni az az, hogy tucatszám szülessenek alternatív univerzumok! Oka egyszerű: annak a fajta játéknak megvan a kidolgozott helyszíne egy másik oldalon, ahol véleményem szerint semmi akadálya, hogy bárki kiélje a játékszenvedélyét. Ezen az oldalon az X-men "klasszikus" világát adjuk a játékosoknak. Mivel még mindig osztom az első csillagban foglaltakat, a kiinduló pontunk még mindig a film, alternatív idősíkok, űrlények, idegen fajok és más Marvel szereplők nélkül. Szerintem ezt el lehet fogadni.

Like a Star @ heaven A játék nem kötelezettség! Mindenki önként vállalta, hogy játszik, mindenki a szabadidejét tölti el ilyen módon. Így szükségszerű figyelembe venni, hogy bárkinek lehet egyéb elfoglaltsága, munkája, kötelezettsége. Nem kizáró ok, ha valaki egy héten csak egyszer tud feljönni játszani. Azok, kiknek szabadideje megengedi, hogy gyakran játszanak, tegyék azt. De hsz-verseny és aktivitás-verseny nem fog folyni az oldalon, mivel a minőség a lényeg, nem a mennyiség. Ne legyen senkinek elrettentő dolog a játéktól, ha kevésbé ér rá, mint mások.

Like a Star @ heaven Az élvezhető játék alapja a kaland. Kalandot pedig bárki mesélhet, aki érdemesnek találja rá magát. A megfelelő helyre írt felhívás, kérés hamar társat kerít a játékos részére. Annak sincs viszont akadálya, hogy kaland nélkül történjenek dolgok az oldalon, hisz minden csak a hozzáállás kérdése. Arra viszont tekintettel legyen mindenki, hogy privát játékba ne pofátlankodjon be, ha a helyzet nem engedi meg. (A nem-KM által mesélt kalandokban jutalmak nem oszthatók. Ezt a jogot fenn kell tartani a KM-nek, mint egy szinte objektívan mérlegelő egyénnek.)

Like a Star @ heaven Mutánsok - módosult DNS-el rendelkező emberek, akik valamilyen különös képességgel rendelkeznek. Számszerűsíteni nem lehet, hogy mennyien vannak, de sokan. Mindenhol. Vannak akik rejtőzködnek, vannak akik nyíltan felvállalják. Ugyanígy vannak, akik lenézik az emberiséget és úgy gondolják, felettük állnak, míg mások a békés együttélésben hisznek. Nagyvonalakban ez a fennálló rend. A játékban bárki lehet diák, X-men, mutánsellenes ember, szinte bárki, akit megfelelően ki tud játszani. Amennyiben ezen az úton elakad, a tapasztaltabb játékosoknak kötelességük segíteni és támogatást nyújtani.
avatar
Cerebro
Admin

Hozzászólások száma : 539
Hírnév : 7
Tartózkodási hely : Xavier Birtok

http://postoutsiders.hungarianforum.com

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.